business, stock, finance-1730089.jpg

Aandelen, hoe werken ze? Waarde, beurskoers en intrinsieke waarde van aandelen uitgelegd.

Aandelen zijn bewijzen van deelname in het kapitaal van een onderneming. Ze worden uitgegeven door bedrijven aan investeerders en geven deze investeerders recht op dividend uitkering en/of koerswinst wanneer ze hun aandelen verkopen. Aandelen zijn dus verhandelbare waardepapieren die eigendom geven tot een deel van het kapitaal van een onderneming. Er bestaan verschillende soorten aandelen, zoals ordinaire aandelen, preference aandelen en certificaten van aandelen.

De beurskoers van een aandeel is de prijs waarvoor het op een bepaald moment wordt verhandeld op de beurs. De beurskoers is afhankelijk van vraag en aanbod en kan dus snel stijgen of dalen. De beurskoers geeft geen informatie over de intrinsieke waarde van het aandeel.

De intrinsieke waarde van een aandeel is gelijk aan het eigen vermogen van de onderneming waaraan het aandeel gekoppeld is. De intrinsieke waarde wordt bepaald door de toekomstige cashflows van de onderneming, verrekend naar heden. Het is dus een inschatting van wat het aandeel waard zou moeten zijn op basis van de toekomstige prestaties van de onderneming. De intrinsieke waarde is een belangrijk criterium voor beleggers om te bepalen of een aandeel kopen of verkopen.

Wanneer je aandelen koopt, word je dus eigenaar van een klein deel van het kapitaal van een onderneming. Je hebt dan recht op dividend uitkering en/of koerswinst wanneer je je aandelen weer verkoopt. Beleggen in aandelen is dus een manier om te proberen geld te verdienen door middel van het kopen en verkopen van aandelen. Aandelenbeleggen kan hoge rendement opleveren, maar ook grote verliezen. Het is belangrijk om goed te informeren voordat je in aandelen gaat beleggen.

Lees verder op aandelen.net