Heb ik bij een E bike een speciale E bike fietsverzekering nodig?

Ga je een E bike kopen of heb je er al één aangeschaft? Heb je al gedacht aan een verzekering? Een elektrische fiets is een forse investering en daar wil je onbezorgd van kunnen genieten. Met een E bike fietsverzekering kun jij lekker fietsen in de wetenschap dat je fiets ook goed beschermd is. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het verzekeren een E bike. De premie varieert afhankelijk van de dekking die je kiest en het soort verzekering dat je afsluit. Zo bepaal je zelf waar jij dekking voor wilt en waarvoor niet. Hieronder vind je een checklist van de mogelijkheden om je eigen verzekering samen te stellen en af te stemmen op jouw unieke wensen.

E bike fietsverzekering voor diefstal en/of schade

Je kunt je E bike verzekeren tegen alleen diefstal of ook schade aan je fiets mee laten nemen in de dekking. Hoe meer je verzekert, hoe hoger de premie zal zijn. Standaard zijn bij de meeste varianten de accessoires op je fiets niet meegenomen in de dekking. Bij alleen diefstal ben je nergens anders voor verzekerd, dus ook niet als je schade oploopt tijdens het fietsen.

Premie ineens of in termijnen

Je hebt bij een E bike fietsverzekering de keuze uit een aflopende verzekering waarbij je de premie ineens vooruit betaalt voor een periode van 3 of 5 jaar. Mocht er in de tussentijd iets gebeuren dan krijg je de al betaalde premie voor de periode daarna meestal niet terug. Als je ervoor kiest om een doorlopende verzekering af te sluiten en die in termijnen te betalen, dan betaal je nooit teveel premie, alleen is deze verzekering over het algemeen iets duurder dan de aflopende variant.

E bike fietsverzekering met rechtsbijstand

Je kunt naast dekking voor diefstal ook schade bij een E bike fietsverzekering kiezen voor aanvullende dekking voor rechtsbijstand. Rechtsbijstand betekent dat je hulp krijgt bij bijvoorbeeld een ongeluk waarbij niet duidelijk is wie schuld heeft aan het ongeval of als jij schade veroorzaakt met je fiets bij iemand anders. Let wel even op of je geen dubbele dekking hebt met je algemene rechtsbijstandsverzekering. Dubbel premie betalen is natuurlijk zonde. 

Dekking voor pechhulp

Als je kiest voor een E bike fietsverzekering met pechhulp dan krijg je ondersteuning als je langs de weg komt te staan met een defecte batterij van je fiets. Dat kan zeker bij een E bike erg handig zijn.

Collectieve of individuele verzekering

Tegenwoordig kun je ook kiezen voor een fietsverzekering vanuit een collectief. Grote voordeel is dat je collectief de lasten van de claims draagt. Dat betekent dat bij minder uitkering van schade je premie omlaag gaat. Je betaalt dus altijd maximaal de voor jou bepaalde premie en bij minder claims gaat je maandbedrag omlaag. Zo betaal je nooit te veel voor je verzekering. Bij een individuele verzekering betaal je gewoon een vast bedrag per maand. Eventuele financiële meevallers komen ten goede van de verzekeringsmaatschappij in plaats van aan de verzekerde.