Wat is factuur financiering?

Heeft u als ondernemer direct geld nodig om uw bedrijfskosten en salarissen van uw medewerkers te betalen? Soms betalen uw klanten u niet op tijd of iets te laat. Geldverstrekkers en banken hebben oplossingen in de vorm van factuurfinanciering. In deze blog wordt uitgelegd hoe het werkt en waar je op moet letten.

Factuurfinanciering, ook wel factoring genoemd, wordt steeds populairder bij zzp’ers en kleine bedrijven. Maar waarom is factoring zo populair bij ondernemers? We hebben de voordelen van factuurfinanciering op een rij gezet. Een goede factoringmaatschappij heeft de volgende voordelen:

  • Facturen worden altijd binnen 24 uur betaald, dus je hoeft geen 30, 60 of 90 dagen te wachten.
  • Beheer de liquiditeit en bepaal zelf welke facturen u verkoopt en welke niet.
  • U hoeft zich geen zorgen meer te maken over het beheer van uw debiteuren.
  • Er is geen BKR-registratie of aflossing nodig.
  • Dagelijkse contracten die makkelijk opzegbaar zijn zonder gedoe.

Nooit meer wachten tot klanten betalen

Verkort de betalingstermijn tot één dag. Zo hoeft u niet meer dan 30, 60, 90 dagen te wachten voordat uw klanten betalen. Jij hoeft alleen maar je factuur opstellen en vervolgens verkoopt u uw factuur aan het factoring bedrijf, hiermee houdt u uw cashflow op peil. Met factuur financiering heeft u volledige vrijheid omdat u kunt beslissen welke facturen u wilt verkopen en welke niet. Als u vaak facturen verkoopt, is het natuurlijk gemakkelijk te gebruiken.

Gemiddelde betalingstermijn

De gemiddelde betalingstermijn voor zakelijke facturen varieert sterk, maar de gemiddelde betalingstermijn voor kleine bedrijven lijkt af te nemen. Momenteel is het gemiddeld 32 dagen. Er is een wet aangenomen om de maximale wettelijke betalingstermijn van grote ondernemingen naar kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) met 30 dagen te verkorten. Dit halveert de huidige toegestane betalingstermijn en komt overeen met de betalingstermijn van de overheid. De wet helpt het financieringstekort van 55 miljard euro te dichten ten koste van kleine bedrijven als ‘op tijd betalen’ de norm wordt.